Det räcker nu

Jag har varit involverad i assistansbranschen sedan 1999 då sonen fick beviljat personlig assistans och vår vardag  blev någorlunda hanterbar. Ja egentligen bra mycket bättre än någorlunda.

Genom åren har det sparkats på denna fantastiska möjlighet från alla håll och kanter, det är en synnerligen osäker sits för alla involverade. Allt från de som får assistansen beviljad, dennes assistenter, familj och anhöriga. Jag förstår egentligen inte varför man ifrågasätter reformen och dess möjligheter.

Titta här;

  • Den ger den assistansberättigade möjligheter till en bra vardag, ett bra liv helt enkelt.
  • Den ger arbetstillfällen. I dagsläget dryga 90.000 jobb. (Tar gärna en rättelse/korrigering på den) En beviljad assistanstimme är en timmes arbete.
  • Den ger direkt pengar tillbaka till staten i form av skattepengar, arbetsgivaravgifter, och så handlar folk för den lön dom uppbär.
  • Den besparar samhället en hel del andra förmodat dyrare insatser som garanterat skulle vara både sämre och mindre väl anpassade med större personalgenomströmning, ökat sjuktal och en betydlig försämring för den behövande.
  •   Den ger familj, anhöriga och assistenter och naturligtvis den enskilde en för oss andra en ofattbar trygghet.

Det räcker där. Det finns mer, mycket mycket mer och det kommer jag återkomma till, gång efter annan.

Nu kastar man sig över reformen och möjligheten igen. Jo, jag förstår. Det kostar pengar och det finns ett fusk som man vill och måste komma åt. Fusket stör och förstör för oss som inte fuskar, för dom som behöver hjälpen och som lever tack vare insatsen personlig assistans. Lever, ja. Jag tror (vet) att många utan assistans inte hade överlevt eller haft ett värdigt leverne.

Och om vi tittar på barn med hjälpbehov där föräldrar många gånger går på knäna, sliter ut sig, går in i väggar och får som enda stöd och svar; Föräldraansvar.

För vad kostar inte det samhället? Utslitna föräldrar som går hemma långtidssjukskrivna bara för att man inte fick den hjälp man har laglig rätt till? Laglig rätt? Jo, det ÄR ju en rättighetslagstiftning.

-Det kostar för mycket.-Kostnaderna har skenat, ja uttrycken är otaliga från de som nu vill syna assistansen i sömmarna. Man kommer med den ena efter den andra ”hittepågrejen” efter den andra för att kunna spara in pengar.

Antal timmar ökar men inte antalet beviljade personer.

Tror f-n det. Man räddar barn i gravididtestvecka 23-24 och slår sig för bröstet och säger; titta vad duktiga vi är. Att barnet ofta får ett ökat hjälpbehov, det skiter man i. Man räddade ju liv, men att sedan ansvara för det livet? Nej. Ska man strunta i att rädda små liv då? Nej, men man får heller inte glömma bort dom.

Man överlever tack vare reformen, man nyttjar asisstansen längre, man blir mer aktiv, lyckligare och mer som vi andra. Som du och jag. Man kan tom i många fall arbeta tack vara den personliga assistansen.

Ska man se till vad som beviljades från början med vad som beviljas nu är det inte konstigt att assistansen utökas. Barn växer och med det deras behov. Man ser möjligheter när man får den hjälp man har rätt till, man blir piggare och vill och orkar vara mer aktiv. Inte bara sängliggande med basala grundläggande behov täckta.

Nu finns det massor av mer att säga men det räcker här och nu. Du är säkert redan less och det här var ju inget nytt. Bra säger jag, men det kommer mera. Jag har så mycket näve knuten i fickan som måste ut på nåt vis. Och nu, nu finns det lite tid över.

Som rubriken säger, det räcker nu.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det räcker nu

  1. Lasse skriver:

    Kommentarer är MER än välkomna. Ös på bara.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s